Artikel - Rating van de politieke partijen inzake transparantie: peiling

Geplaatst op 08/12/2015 in Een betere werking van de democratie, geen categorie, Non classé @nl.

Informele peiling van de bevolking

WijBurgers bereidt een beoordeling voor van de transparantie der politieke partijen. De keuze van de criteria en hun weging zijn de belangrijkste aspecten van de methodologie. WijBurgers nodigt alle Belgen uit om ons hun voorkeuren kenbaar te maken.
Wie aan dat onderzoek deelneemt, krijgt een jaar premiumtoegang tot de Politieke Databank.

Hoe neem ik deel?

In deze Exceltabel vindt u de lijst van criteria met hun voorgestelde weging. Als u met de door ons voorgestelde weging akkoord gaat, hoeft u slechts een e-mail te sturen met de boodschap: “Ik ga akkoord met de voorgestelde weging voor de score van de politieke partijen.”
Als u de punten die zijn toegekend aan een of meerdere criteria wenst te wijzigen, kunt u daartoe de overeenstemmende cellen van het Excelbestand invullen. De tabel kunt u ons vervolgens als bijlage bij uw mail terugsturen. Of u kunt ons een eenvoudig mailtje sturen: “Criterium nr. … is voor mij … punten waard”.

Commentaar betreffende de voorgestelde weging:

  1. Alle criteria (behalve de nrs 22, 23, 24, 25, 29, 40) gaan over de aanwezigheid van informatie op de website van de partij.
  2. We hechten veel belang aan de transparantie van de mandaathouders van de partij. Dankzij Cumuleo stellen we vast dat een groot aantal mandaathouders hun plicht verzuimen voor wat de aangifte van de lijst van al hun mandaten In de praktijk straft de staat hen niet voor die onwettigheid. Als alle mandaathouders van de partij hun lijst hebben ingediend, krijgt die partij alle punten die met dat criterium overeenstemmen (nr. 24): wij stellen 17 punten voor en passen de regel van drie toe.
  3. Als alle parlementsleden van de partij voor 100% hun persoonlijk profiel in de Politieke Databank invullen, zal die partij volgens hetzelfde principe alle punten krijgen die met dat criterium overeenstemmen (nr. 25): wij stellen 17 punten voor. We passen de regel van drie toe: als de gemiddelde graad van volledigheid 50% bedraagt, krijgt de partij de helft van de punten.
  4. In de Politieke Databank worden de partijen uitgenodigd om hun mening te geven op een aantal vragen i.v.m. politieke keuzes. Als de partij alle vragen beantwoordt, krijgt zij alle punten voor criterium nr. 29.
  5. Transparantie met betrekking tot de persoonlijke inkomsten uit openbare mandaten wordt vermeld (in nr. 40), maar wordt in de methodologie niet in rekening gebracht wegens een gebrek aan middelen. We kunnen dat criterium pas opnemen als we een aanvullend budget van € 5000 vinden.

Reacties zijn gesloten.