Artikel - Wie zijn de populairste politici?
Geplaatst op 26/04/2016 in Een betere werking van de democratie, geen categorie, Non classé @nl. |
Met de Politieke Databank vind je de populairste kandidaten bij de verkiezingen. We hebben de analyse voor je gedaan en overlopen hier de populairste kandidaten bij de federale verkiezingen of in alle categorieën samen. We interesseren ons ook voor de populairdere, niet-gekozen kandidaten. Hoe meten we de populariteit?Populariteit betekent het vertrouwen van een groot aantal. Populariteit is dus meer dan eenvoudige bekendheid omdat ze ook positieve gevoelens veronderstelt. Een beroemdheid kan impopulair zijn of worden. De electorale penetratiegraad is waarschijnlijk de beste maatstaf voor de populariteit bij verkiezingen. Het gaat om het percentage van kiezers (uit de kieskring) die een voorkeurstem voor de kandidaat heeft uitgebracht. Dat percentage kan op het aantal geregistreerde kiezers worden gebaseerd of op het aantal werkelijke kiezers. Deze tweede aanpak is accurater, aangezien werkelijke voorkeurstemmen worden vergeleken met werkelijk uitgebrachte stemmen. Vanaf 2014 verkiest WijBurgers dus de tweede aanpak. Het aantal mensen dat daadwerkelijk aan de verkiezingen heeft deelgenomen, is echter moeilijker te vinden. Op de officiële website van de Directie van de Verkiezingen (FOD Binnenlandse Zaken) vinden we nog steeds (in april 2016) niet de brochures met de werkelijke deelname aan de verkiezingen van mei 2014. Het absolute aantal voorkeurstemmen is geen goede methode om de populariteit te meten omdat het aantal kiezers tussen de kieskringen sterk verschilt. Dan vergelijken we appelen met peren. Voor de Europese verkiezingen bevat de Vlaamse kieskring 4.792.762 kiezers. Voor de gewestelijke verkiezingen bevat de kieskring van Neufchâteau-Virton 83.757 kiezers. De Politieke Databank is voor zover wij weten de enige tool waarmee je politici op basis van hun electorale successen kan selecteren. Onder de 27 selectiecriteria vind je de electorale penetratiegraad. De filter baseert zich op de beste penetratiegraad die de kandidaat sinds 2009 heeft behaald.
De populairste politici bij de federale verkiezingenOp het podium staan:
Bij de Franstaligen alle categorieën samenOnder de 17 kandidaten van 2014 die tussen 2009 en 2014 een score hoger dan 10 % hebben behaald, moeten we twee categorieën onderscheiden: (i) degenen die minister, partij- of parlementsvoorzitter zijn of zijn geweest en (ii) degenen die hun voordeel hebben gehaald uit de kleine omvang van de kieskringen voor de Waalse gewestverkiezingen.
De uitzonderingen zijn:
Het leidende trio (Franstaligen, alle categoreën samen) bestaat uit:
Bij de Nederlandstaligen, alle categorieën samenDe 19 kandidaten van 2014 die tussen 2009 en 2014 een score boven de 10 % hadden, zijn allen Europees commissaris, minister, partij- of parlementsvoorzitter (geweest). De enige uitzondering is mevrouw Frida Brepoels.
In termen van populariteit staat dit trio op kop:
In de categorie van niet-verkozen NederlandstaligenWe hebben 22 niet-verkozen kandidaten gevonden met een penetratiegraad die tussen 2009 en 2014 de 2,2 % overschreed. Ze zijn als volgt verdeeld: N-VA (7), CD&V (7), sp.a (3), Open Vld (2), Vlaams Belang (2), Groen (1), LDD (1).
Het leidend trio:
In de categorie van niet-verkozen FranstaligenWe beschouwen hier de kandidaten in de Europese, federale en gewestverkiezingen van mei 2014. We hebben 20 niet-verkozen kandidaten gevonden met een penetratiegraad van meer dan 5 %. 12 zijn er van cdH, 6 van MR en 2 van PS. Daaruit kunnen we afleiden dat de kracht van cdH eerder bij haar kandidaten ligt dan bij de partij zelf. Het trio op kop bestaat uit:
Laatste overwegingenHet is gemakkelijker om de electorale penetratie in een kleine kieskring te verhogen. De kieskringen voor de Waalse gewestverkiezingen zijn echter bijzonder klein omdat sommige provincies in vieren gedeeld zijn. Daarom stellen we dus voor die verkiezingen hogere penetratiegraden vast. Kiezers moeten echter opletten voor kuddegedrag of het nabootsingsfenomeen: “aangezien een heleboel mensen die en die vertrouwen, vertrouw ik die ook”. Bij de federale verkiezingen van 2007 heeft de krant De Standaard een evaluatie van de ministers gepubliceerd en heeft een score van rond de 29 % aan Marc Verwilghen gegeven. De krant Le Soir gaf hem 2 %. Dat betekent dat de journalisten die zijn gespecialiseerd in politiek zijn beleid rampzalig achtten. Dat heeft hem niet tegengehouden om 62.443 voorkeurstemmen voor de Senaat te behalen (penetratiegraad van 1,5 %). Marc Verwilghen leefde van een ‘electorale uitkering’ die hij haalde uit zijn mediaprestaties tijdens zijn voorzitterschap van de Parlementaire Onderzoekscommissie Dutroux-Nihoul in 1996.
Een goede kiezer keurt zijn verkozenen. De transparantietools die WijBurgers heeft ontwikkeld, willen de kiezer helpen bij het vervullen van die nobele taak.
Jean-Paul Pinon, 22 april 2016 |
|