Wilt u weten wie dezelfde opvattingen heeft als u?

screening2
De kieswijzer is een internettoepassing om kiezers te helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Ze registreert de antwoorden van politieke kandidaten op een vragenlijst, dewelke speciaal ontworpen is om het politiek profiel van iedere kandidaat te identificeren. Vóór de verkiezingen wordt de kiezer uitgenodigd om dezelfde vragenlijst in te vullen. Het systeem vergelijkt de standpunten van de kiezer met die van de kandidaten en geeft elke kandidaat een score. De kiezer krijgt dus zijn lijst van kandidaten in volgorde van politieke verwantschap. Als hij op de naam van een kandidaat klikt, schakelt de kiezer over naar de overeenstemmende pagina van de Politieke Databank. Verken hier de Kieswijzer in beelden.

Wegwijs over de KiesWijzer

In 2014 werd de Kieswijzer 63.000 maal geraadpleegd. Bijna 1500 kandidaten hebben toen meegewerkt en vulden de vragenlijst in. Wilt u de module gebruiken voor lokale of syndicale verkiezingen? Neem dan contact op met ons.

Er zijn vele stemtesten in de wereld. Echter, de meeste toepassingen vergelijken enkel de partijen. Onze Kieswijzer biedt een reeks belangrijke voordelen.

Op volgend blad beschrijven we de “matching” methodologie, dwz de berekening van de score van de kandidaten.

Reglementering

Wilt u meer weten over de kieskringen? Verschillen ze afhankelijk van de verkiezingen: Europees Parlement, de Kamer, deelstaatparlementen? Wat zijn nu de bijzonderheden in en rond Brussel, na de “BHV”-hervorming? Lees onze samenvatting hier.

Hier vindt u de lijst van de kieskringen. Ministerie Binnenlandse Zaken – Directie Verkiezingen

Tips voor de kiezer

  1. Stem voor individuen.
  2. Stem enkel voor transparante kandidaten.
  3. Kies voor de kandidaten die het best aansluiten bij uw politiek profiel.
  4. Vorm u een idee van de professionele competentie en integriteit van de kandidaat.
  5. Stem indien mogelijk voor meerdere, weloverwogen kandidaten.
  6. Bespreek het resultaat van uw onderzoek met uw omgeving.

Lees meer…