Artikel - Kieswijzer voor de sociale verkiezingen

Geplaatst op 18/10/2015 in Een betere werking van de democratie, geen categorie, Non classé @nl.

Idee

De Kieswijzer helpt de kiezer een beredeneerde keuze tussen de kandidaten te maken op basis van de overeenkomsten in de visies. De software is vergelijkbaar met die van de stemtest, gebruikt voor de wetgevende verkiezingen. Deze operatie is totaal onafhankelijk van de formele organisatie van de verkiezingen.

Methode

In overleg met de belangrijkste spelers (bedrijfsleiders, vakbonden) wordt voor de onderneming een specifieke vragenlijst opgesteld. Die vragenlijst bevat een twintigtal gesloten vragen. Het antwoord van de kandidaten wordt in de databank opgeslagen. De kiezers vinden de toepassing op de website van WeCitizens. Wanneer de kiezer de vragen heeft beantwoord, maakt de computer op basis van de “matching” een rangschikking van de kandidaten op.

Voordelen

  • De kiezers vinden die kandidaten die hen het beste vertegenwoordigen. De uiteindelijke samenstelling van de vakbondsafvaardiging weerspiegelt de opinie van de basis beter.
  • De minder gekende (bescheidenere) kandidaten kunnen zich op gelijke voet met de ‘sterren’ positioneren.

Dienst aangeboden door WeCitizens

  • Basis: vragenlijst opstellen, kandidaten opnemen, antwoorden van de kandidaten inzamelen (met regelmatige herinneringen), de toepassing tot op de dag van de verkiezingen hosten.
  • Opties: meertaligheid, specifieke grafische vormgeving, uitleg over de vragen, postelectorale statistische analyses, toeslag voor bedrijven van meer dan 2500 medewerkers.

Tegemoetkoming van de onderneming

  • Budget: € 4.950 voor de basis versie.
  • De lijst van kandidaten verschaffen met van ieder het e-mailadres en de vakbond en, indien mogelijk, enkele basisgegevens.
  • Het personeel over de Kieswijzer informeren.

Contact

Jean-Paul Pinon, gedelegeerd bestuurder van de vzw WeCitizens-WijBurgers-NousCitoyens. E-mail : pinon@wecitizens.be . Gsm : 0497 527751.

Reacties zijn gesloten.