Artikel - De KiesWijzer van WijBurgers is online

Geplaatst op 20/05/2019 in geen categorie, Non classé @nl.

De KiesWijzer van WeCitizens voor de Europese, federale en gewestelijke verkiezingen staat online. De KiesWijzer is een burgerinitiatief dat onafhankelijk is, zelfs van persgroepen. Met de tool kunnen kandidaten worden geselecteerd op basis van de persoonlijke voorkeuren van de kiezer. Door de koppeling met de PoliticiansOnline databank wordt de kiezer een spannende ontdekkingstocht aangeboden om de beste transparante kandidaten te vinden.

 

De KiesWijzer is een stemhulpsysteem waarmee je kandidaten vindt met een profiel dat zo goed mogelijk aansluit bij jouw ideeën: bekijk een video van twee minuten. De KiesWijzer is volledig gratis en meertalig. De populariteit van de stemhulpsystemen wordt geïllustreerd door de cijfers voor maart 2017 in Nederland. Bij hun parlementsverkiezingen raadpleegden de Nederlanders 9,9 miljoen keer de drie grootste stemtesten.

 

De gebruiker vult (alle of een deel van) een reeks gesloten vragen in. Het systeem berekent de score voor elke kandidaat. Een score van 100 % betekent dat de kandidaat op alle vragen exact dezelfde antwoorden heeft gegeven als de gebruiker. Het resultaat is een lijst van kandidaten naar ideologische affiniteit. Zowel de berekeningsmethode als de gebruikte vragenlijsten zijn goedgekeurd door het Wetenschappelijk Comité van WijBurgers (= WeCitizens).

 

In tegenstelling tot de stemhulpsystemen die door de concurrenten worden
voorgesteld, is het met de KiesWijzer mogelijk om naast partijen ook kandidaten te selecteren. Dat vergt dus een enorme hoeveelheid werk: duizenden kandidaten moeten worden gevonden en ondervraagd. Ook als je al hebt besloten op welke partij je wilt stemmen, moet je nog gebruik maken van de KiesWijzer om te weten te komen wie er binnen de partij jou het best vertegenwoordigt.

 

Wij kunnen de kandidaten evenwel niet verplichten deel te nemen. Hoewel WijBurgers hen gratis zichtbaarheid verschaft, vullen zij hun profiel niet noodzakelijkerwijs in (foto, cv, prioriteiten, successen enz.). De kandidaat maakt zich bekend door de vragenlijst in te vullen. Is de kiezer bereid te stemmen op een kandidaat die weigert kleur te bekennen? Is transparantie geen voorwaarde om vertrouwen te hebben in een kandidaat?

 

Een ander verschil is dat de gebruiker maar één vragenlijst hoeft in te vullen voor alle verkiezingen: het is onnodig om drie vragenlijsten in te vullen voor drie verschillende verkiezingen. Het systeem selecteert automatisch vragen op basis van het gewest van de gebruiker. Na 20 antwoorden kan de gebruiker al vragen om de resultaten voor de drie verkiezingen te bekijken. Hij wordt wel aangemoedigd om door te gaan (een zestigtal vragen) om nauwkeurigere resultaten te verkrijgen.

 

Een belangrijk voordeel van de KiesWijzer is dat het verbonden is met de databank PoliticiansOnline, de grootste publiek toegankelijke databank met informatie over de Belgische politici. In de lijst van kandidaten, die de KiesWijzer genereert, is elke naam aanklikbaar en wordt verwezen naar de webpagina die speciaal is ontworpen om een nuttige samenvatting aan de kiezer te geven. Zo biedt WijBurgers een ontdekkingstocht op zoek naar de ware kandidaten: tot ziens op 26 mei!

 
WijBurgers heeft zich veel moeite getroost om contact op te nemen met alle partijen om hun kandidatenlijsten op te vragen. Niet alle partijen reageerden. Er zijn in totaal 6.807 kandidaten. Op 15 mei hebben wij er 4.137 kunnen contacteren. CD&V, Open VLD en Groen hebben niet
alle lijsten met de e-mailadressen doorgegeven. Desondanks is WijBurgers erin geslaagd de e-mailadressen van een aantal van hun kandidaten te vinden.

 
De KiesWijzer is dynamisch: als je hem drie dagen later raadpleegt terwijl andere kandidaten hun vragenlijsten hebben ingevuld, is het resultaat vollediger. Aangezien de ondervraging van kandidaten doorgaat, loont het altijd de moeite om een kandidaat aan te moedigen als je hem niet terugvindt in de KiesWijzer. Via de volgende link kunnen kandidaten zich online inschrijven: https://www.wecitizens.be/nl/inschrijvingsformulier-voor-nieuwe-kandidaten/

 
WeCitizens is een initiatief van de basis. De KiesWijzer is het enige onafhankelijke stemhulpsysteem van een persgroep. De media kunnen dus reclame maken voor de KiesWijzer zonder zich in een zwakkere
positie te plaatsen tegenover de concurrerende media.

 
WijBurgers geeft een aantal adviezen aan de kiezer.

 
De burger zal het verschil in bruikbaarheid tussen de KiesWijzer en de verkiezingsplakborden waarderen. Voor het hele nationale grondgebied kost de KiesWijzer tien keer minder! Het verschil is dat de KiesWijzer geen subsidies ontvangt en daarom afhankelijk is van donaties van kiezers.

 
Praktische informatie

 
Banners: kompaspizzazoektocht
Link naar het persbericht in het Frans.

 

Contact:
Jean-Paul Pinon, ged. bestuurder
van WijBurgers

pinon@wecitizens.be , gsm-nummer: 0497 52 77 51

Reacties zijn gesloten.