Artikel - Transparantie en burgercontrole – Persbericht

Geplaatst op 25/10/2019 in geen categorie, Non classé @nl.

25.10.2019

Als burgerparticipatie belangrijk is, is burgercontrole nog belangrijker. Een symposium zal plaatsvinden op 6 en 7 november in Brussel, om de burgercontrole en de uitoefening van het recht op informatie van de openbare sector te bevorderen. Er zullen sprekers zijn van UNESCO, het Europees Parlement, Transparency International, het EESC en verschillende burgerbewegingen.

Het programma van dit internationale congres, dat online beschikbaar is, voorziet in de interventie van zestien sprekers uit elf verschillende landen. Ze vertegenwoordigen internationale organisaties, burgerbewegingen, de pers, de academische wereld. Na een enquête in vijf landen zal de Universiteit van Gdansk een gids voor goede praktijken op het gebied van transparantie presenteren. WeCitizens heeft zojuist een samenvatting gepubliceerd van instrumenten voor burgercontrole.

De organisator van het evenement, WeCitizens, is lid van het consortium SIA4Y (Strengthening civil society rights by information access for European Youth), dat de participatie van jongeren in de politiek aanmoedigt en transparantie met betrekking tot politieke activiteiten bevordert. Dit project wordt ondersteund door de Europese Commissie via het programma ‘Europ for Citizens’.

Het congres wordt gehouden in het Engels, in samenwerking met het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), met UCLouvain en met de heer Patrick Breyer, Europees parlementslid (Groen / EFA). Op woensdag 6/11 middag gaat het congres door in een gebouw van CESE. Veiligheidsmaatregelen vereisen inschrijving uiterlijk op 29 oktober. Deelnemers die zich na deze datum hebben geregistreerd, kunnen op donderdagochtend 7/11 in de lokalen van ‘Club Royal des Guides’ komen.

Contact:

pinon@wecitizens.be , 0497 527751

Poster: https://www.wecitizens.be/docs-en/I21-poster.jpg

Beschikbare documenten : https://www.wecitizens.be/sia4y-project-right-of-access-to-public-information/

Reacties zijn gesloten.