logo_wecitizens_2.5  
 
 
 
- KiesWijzer2018
- Zes tips voor de kiezer
- Deelname van de kandidaten
 

Beste

JPP-bottom

Ik hoop dat je dit bericht nog voor de verkiezingen van 14 oktober ziet en dat je onze zes tips voor de kiezer leest. In principe zijn er drie belangrijke criteria om je vertegenwoordigers te kiezen: integriteit, bekwaamheid en politieke affiniteit. De integriteit is het moeilijkst te beoordelen: stelt de kandidaat het algemeen belang boven zijn persoonlijk belang? De politieke affiniteit is het gemakkelijkst te beoordelen, want daartoe heb je twee instrumenten ter beschikking: de KiesWijzer en de databank PoliticiansOnline.

Met burgerzinnelijke groeten!
Jean-Paul Pinon, Oktober 2018

 
Img-Narr-2-Newsletter-6
 

KiesWijzer2018

In samenwerking met Metro en Knack, publiceert WijBurgers sinds 4/10/2018, een stemhulpsysteem, KiesWijzer genaamd. Dankzij de vergelijker ontdekt de kiezer de kandidaten in zijn gemeente met wie hij de grootste politieke affiniteit heeft.
De KiesWijzer staat open voor alle kandidaten en kieslijsten, maar het kan alleen zichtbaarheid verlenen aan degenen die eraan deelnemen. Als er minder dan zes kandidaat-respondenten in jouw gemeente zijn, krijg je de lijst van respondenten met hun profielpagina in PoliticiansOnline in plaats van de vergelijker.

 
Img-Narr-2-Newsletter-6
 

Zes tips voor de kiezer

WijBurgers geeft volgende raad: Stem voor individuen; Stem enkel voor transparante kandidaten; Kies voor de kandidaten die het best aansluiten bij uw politiek profiel; Vorm u een idee van de professionele competentie en integriteit van de kandidaat; Stem indien mogelijk voor meerdere, goed gekozen kandidaten; Bespreek het resultaat van uw onderzoek rond u.

 
 
34545

Het aantal kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 (4.187 in Brussel, 36.741 in Vlaanderen en 19.537 in Wallonië).

 
 

Ik ben kandidaat. Waarom en hoe doe ik mee met de KiesWijzer?

Eén van de voordelen van het platform WijBurgers is dat elke kandidaat een zekere zichtbaarheid krijgt, dankzij een gratis webpagina. Als u antwoordt op de vragenlijst van de KiesWijzer wordt u opgenomen in de rangschikking die WijBurgers aan de kiezers voorlegt. Zolang de verkiezingen niet voorbij zijn, kunt u zich nog inschrijven. Er zijn reeds meer dan 17.000 politici opgenomen in PoliticiansOnline.

 
 
 

En na de gemeenteraadsverkiezingen? SOS!

We hadden graag gehad dat het met de KiesWijzer mogelijk was geweest om de kandidaten in iedere gemeente te vergelijken, zoals bijvoorbeeld voor 2000 Antwerpen. Daarvoor hebben we meer middelen nodig. Een kieswijzer voor de verkiezingen voor het Europees parlement en de federale en regionale parlementen op 26 mei 2019 is verre van een vanzelfsprekendheid. WijBurgers heeft de steun van de burger echt nodig. Als iedere lezer van onze nieuwsbrief vijf euro zou storten, komen we er. We zoeken vrijwilligers en in het bijzonder informatici. Meer hulp betekent een tool van betere kwaliteit.

 
 
 
Chamfort

Wie zich niet met politiek bezighoudt, verdient niet te worden beschouwd als een vreedzame burger, maar als een nutteloze burger.

Thucydides, Geschiedenis van de Peloponnesische oorlog, II, 37
 
 

Agenda: Waarom België waakzaam moet zijn bij buitenlandse investeringen

Conferentie georganiseerd door Itinera Institute vzw.
Wat als bijvoorbeeld China ons elektriciteitsnetwerk wil overnemen?
8 November 2018, 20:00 - 21:30, in NV Zebrastraat te Gent.

 
 
 

Humor: vrijheid van meningsuiting

Voor de rechtbank richt de voorzitter zich tot de overtreder:
- De rechtbank veroordeelt u tot een boete van 1000 euro voor het beledigen van een agent in de uitoefening van zijn functie. Heeft u daaraan nog iets toe te voegen?
- Ja, mijnheer de voorzitter. Alleen, tegen die prijs durf ik dat niet!

 
 

(De artikels met onderschrift geven alleen het standpunt van hun auteurs.)