logo_wecitizens_2.5  
 
 
 

Hallo

JPP-bottom

De goede werking van de democratie en de transparantie: dat zijn de doelstellingen van WijBurgers. Zonder transparantie geen vertrouwen.

In het eerste artikel onderzoeken we de financiering van de politieke partijen, belangrijke bronnen van werkgelegenheid!

De kiezer die het laatste woord heeft bij de toekenning van de zetels aan de kandidaten, is dat niet voor de hand liggend in een democratie? Zoals we in het tweede artikel zullen vaststellen, is dat jammer genoeg nog niet het geval.

Met de sociale verkiezingen in het vooruitzicht biedt WijBurgers haar diensten aan bedrijven die hun personeel de tool bij uitstek willen schenken. Wat dacht je van de Sociale Verkiezingenwijzer?

Veel leesplezier en een gelukkig 2016!

Met burgerzinnelijke groeten
Jean-Paul Pinon

 
 
273

 
Img-Narr-13-FinancesPubliques-6
 

Financiering van de politieke partijen

Het gebrek aan financiële transparantie van de politieke partijen komt vaak ter sprake. Hier zien we hoeveel iedere partij heeft ontvangen, wat de wet aangeeft en wat de belemmeringen voor transparantie zijn. Is het financieringsstelsel democratisch? Is de financiering gerechtvaardigd?

 
 
 
 
 
Img-Narr-4-Campaigns-6
 

Kieswet: overdracht van lijststemmen

In 2014 werd 10% van het totale aantal verkozenen van zijn parlementszetel beroofd terwijl een lijstgenoot met minder voorkeurstemmen werd verkozen. Een peiling toont aan dat 80% van de Belgische bevolking de overdracht van lijststemmen wil afschaffen. Welke zijn de machtsverhoudingen in de vier parlementen ivm een eventueel voorstel tot afschaffing? Welke wetgevende initiatieven willen de bevoegde ministers nemen? Waarom is het essentieel dat de burgers zich mobiliseren?

 
 
 
JPLabille

"De echte publieke vijand is de onwetendheid ! Opvoeding, in de eerste plaats, zal onze samenleving uit haar kwaad redden!"

Jean-Pascal Labille
Voorzitter van de Stichting CeciN’estPasUneCrise
 
 

FiscoFlash

Onze fiscale nieuwsbrief geeft u informatie over de evolutie van de regelgeving. De FiscoFlash wijst u op de domeinen waaraan gewerkt wordt en leidt u naar de beste documentatie over de nieuwigheden.

 
 
Img-Narr-6-Outils-6
 
 
 
 

Sociale verkiezingen

Naar aanleiding van de sociale verkiezingen van mei 2016 stelt WeCitizens aan grote ondernemingen de Sociale Verkiezingenwijzer voor. Die tool staat los van het formele proces en is volledig op vrijwillige basis. Het systeem helpt het personeel bij de stemming en is vergelijkbaar met de stemtest tijdens de parlementsverkiezingen.

 
 
 
 
 
 

Een nieuw lid : vzw Libertas

Regelmatig stellen vzw’s zich kandidaat als lid van de algemene vergadering van WijBurgers. We stellen er een voor die werkzaam is in de integratie van migranten en in het bijzonder van moslims. Het samenleven is in gevaar…

 
 
 
 
 
 

Politieke Databank

Onze databank telt meer dan 5500 politici en krijgt nagenoeg 9000 updates per maand. Zie hier een model-profiel van een politicus. (Hyperlink geldig tot 19/2/2016.)

 
 
 
 
 

Humor

Henry Ford en de vakbondsleider - De Amerikaanse vakbondsleider Walter Reuther was gekend voor zijn gevatte antwoorden. Op een dag kwam hij bij Henry Ford II om zijn nieuwe automatische installaties te bezoeken. “Zoals je ziet, Walter,” zei hij, “die machine zal je nooit een vakbondsbijdrage doen uitbetalen” Reuther gaf hem lik op stuk: “Uiteraard, maar je zal haar ook geen auto’s verkopen”.